Webové stránky

Nejčastější chyby při návrhu webu

Téměř každý, kdo se někdy pokusil navrhnout webové stránky, se s nimi setkal. Tyto chyby mohou mít vliv na uživatelskou zkušenost a nakonec i na úspěch projektu.

Nejcastejsi Chyby

Téměř každý, kdo se někdy pokusil navrhnout webové stránky, se s nimi setkal. Tyto chyby mohou mít vliv na uživatelskou zkušenost a nakonec i na úspěch projektu. Proto je důležité se jim vyhnout. V tomto článku se podělím o několik rad, jak se vyhnout nejčastějším chybám při návrhu webových stránek.


Neplánujete a neuděláte výzkum

Než začnete navrhovat své webové stránky, musíte nejprve věnovat čas plánování a výzkumu. Rozhodněte se, co chcete, aby vaše stránky obsahovaly a koho chcete oslovit. Zjistěte, co se vašim návštěvníkům líbí a co ne.


Složitý design a nepřehlednost

Mnoho lidí si myslí, že složitý design s množstvím funkcí a prvků zaujme uživatele. Opak je ale pravdou. Složitý design může uživatele spíše odradit. Ujistěte se, že vaše stránky jsou přehledné a snadno se používají. Zjednodušte svůj design a soustřeďte se na to nejdůležitější.


Nevhodný výběr fontu

Výběr fontu může být rozhodující pro celkový dojem, který vaše stránky zanechají. Pokud použijete nevhodný nebo příliš malý font, může to vést k frustraci uživatelů a k rychlému opuštění webu. Vyberte si čitelný a vhodný font.


Nedostatečné testování

Testování je klíčové. Testujte své webové stránky na různých zařízeních a různých prohlížečích. Zkontrolujte, zda jsou vaše stránky responzivní a rychlé. Testování by mělo být součástí procesu návrhu od samého počátku.


Pomalá odezva stránek

Pomalé stránky mají negativní vliv na uživatelskou zkušenost a často to vede k tomu, že uživatelé opustí vaše stránky dříve, než se stihli podívat na to, co nabízíte. Ujistěte se, že se vaše stránky načítají rychle a minimalizujte čas, který uživatelé musí strávit čekáním na načtení stránky.


Nevhodný výběr barev

Výběr správných barev může mít velký vliv na to, jak se uživatelé cítí, když web navštíví. Vyhýbejte se nadměrnému používání jasných a křiklavých barev a vybírejte barvy, které jsou vhodné pro vaše publikum.


Nedostatek aktualizací

Webové stránky by měly být pružné a schopné se přizpůsobit měnícím se požadavkům uživatelů. Pokud jsou vaše stránky neflexibilní, mohou být zastaralé a nepřitažlivé. Mějte na paměti, že webové stránky by měly být pravidelně aktualizovány, aby byly relevantní pro vaše uživatele.


Nejasná navigace

Navigace by měla být snadno použitelná a intuitivní. Ujistěte se, že jsou uživatelé schopni snadno najít to, co hledají, a že se mohou snadno vrátit zpět, pokud si rozmyslí své rozhodnutí. Pokud jim znesnadníte cestu po webu, tak odejdou.


Nedostatečné zaměření na uživatele

Nakonec, ale velmi důležité, je zaměřit se na uživatele. Webové stránky by měly být navrženy s ohledem na vaši cílovou skupinu a její potřeby. Ujistěte se, že vaše stránky jsou snadno použitelné. Vždy mějte na paměti, že uživatelé jsou klíčoví.