Webové stránky

HTTP vs HTTPS

Představte si, že se chystáte zaplatit za nákup v internetovém obchodě. Pokud by tento obchod používal pouze HTTP protokol, vaše platební údaje mohou být ukradeny. Při použití HTTP totiž vaše data putují po internetu nezabezpečeným způsobem.

HTTP vs HTTPS

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) a HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) jsou dva způsoby, jak webové stránky komunikují s webovými prohlížeči. HTTP bylo vynalezeno v roce 1991 a je základním protokolem pro většinu internetového provozu. HTTPS vzniklo v roce 1994 a je zabezpečeným protokolem pro přenos dat mezi webovým serverem a prohlížečem.

Co je HTTPS?

HTTPS je bezpečná verze protokolu HTTP, který zajišťuje, že všechna data, která jsou přenášena mezi webovým serverem a prohlížečem, jsou šifrována a chráněna před útoky hackerů. Tato šifrování zajišťují, že přenos dat zůstává soukromý a bezpečný.

Jak funguje HTTPS?

HTTPS funguje tak, že data jsou šifrována pomocí SSL/TLS (Secure Sockets Layer/Transport Layer Security) protokolu, což znamená, že přenos dat je chráněn proti útokům hackerů. SSL/TLS využívá asymetrickou kryptografii, což znamená, že pro vytvoření šifrovacího klíče jsou použity dva klíče - veřejný a soukromý klíč.

Když se připojíte k webové stránce pomocí HTTPS, váš prohlížeč a server si vymění certifikáty a vygenerují náhodné klíče pro šifrování dat. Tento proces zajišťuje, že vaše data jsou bezpečně přenášena a že se připojujete ke správnému webu.

Představte si, že se chystáte zaplatit za nákup v internetovém obchodě. Pokud by tento obchod používal pouze HTTP protokol, vaše platební údaje mohou být ukradeny. Při použití HTTP totiž vaše data putují po internetu nezabezpečeným způsobem, což by mohlo umožnit zlodějům získat přístup k vašim osobním údajům nebo dokonce ke kartě.

Na druhé straně, pokud by internetový obchod používal HTTPS protokol, vaše platby by byly zabezpečené. Při použití HTTPS jsou vaše platby šifrovány, takže zloději nemůžou získat přístup k vašim údajům nebo k vaší kartě.

Výhody HTTPS pro SEO

  1. Vyšší důvěryhodnost webu: Přechod na HTTPS může zvýšit důvěryhodnost vašeho webu, což je důležité pro získání vyššího postavení ve vyhledávačích. V dnešní době je bezpečnost na internetu důležitým tématem a uživatelé vyhledávačů upřednostňují webové stránky s HTTPS protokolem.
  2. Bezpečnost: HTTPS zajišťuje šifrování dat mezi serverem a prohlížečem, což znamená, že uživatelské údaje jsou chráněny před útoky hackerů.
  3. Vyšší ranking v Google: Google upřednostňuje webové stránky s HTTPS protokolem a přiřazuje jim vyšší ranking ve výsledcích vyhledávání. Přechod na HTTPS může tedy zlepšit vaše pozice v SERP (Search Engine Results Page).
  4. Posilování SEO: Přechod na HTTPS může také posílit vaši celkovou SEO strategii. Webové stránky s HTTPS mají větší pravděpodobnost, že budou indexovány a vyhledávány vyhledávači, což znamená, že se vaše stránky mohou objevit na více klíčových slovech a vyhledávacích dotazech.
  5. Snížení míry odchodu uživatelů: Pokud vaše webové stránky používají nezabezpečený protokol HTTP, mohou se návštěvníci cítit nejistí a opustit vaše stránky. Přechod na HTTPS může snížit míru odchodu uživatelů.

Jak provést přechod na HTTPS?

Přechod na HTTPS může být náročný proces, který vyžaduje správnou konfiguraci a správnou instalaci certifikátu SSL/TLS. Existuje několik kroků, které musíte dodržovat při přechodu na HTTPS:

  1. Získání certifikátu SSL/TLS od spolehlivého poskytovatele.
  2. Instalace certifikátu SSL/TLS na webovém serveru.
  3. Nastavení přesměrování z HTTP na HTTPS.
  4. Aktualizace odkazů na HTTPS verzi.

Příklady útoků na HTTP

Jeden z nejznámějších je tzv. "Man-in-the-Middle" útok, při kterém útočník úspěšně prolomí nezabezpečenou komunikaci mezi uživatelem a serverem a začne sledovat, upravovat nebo dokonce krást přenášená data. V takovém případě by útočník mohl například získat přístup k vašim přihlašovacím údajům a heslům, které byste zadali při přihlašování na nezabezpečenou webovou stránku.

Dalším příkladem je "Session Hijacking" (únos relace), kdy útočník ukradne ID vaší relace(session), které používáte k přihlašování na webovou stránku, a následně získává plný přístup ke všem vašim údajům a operacím, které provádíte na této stránce.

Závěr

V současné době je pro webové stránky důležité být zabezpečené protokolem HTTPS. Přechod na HTTPS může zvýšit důvěryhodnost vašeho webu, zlepšit vaše pozice ve vyhledávačích a posílit vaši celkovou SEO strategii. Přechod na HTTPS však vyžaduje správnou konfiguraci a instalaci certifikátu SSL/TLS, což může být náročný proces. Všechny naše weby vytváříme už v základu se správně nastaveným certifikátem, tedy komunikace s novým webem od nás bude vždy šifrovaná.